● Website
● Huidige situatie van het VAP Project
● Deelnemend netwerk en één van hun VAP aan het woord
Website
Halverwege maart is de website gelanceerd. Hierop kan eenvoudig informatie over de inhoud van het project, het zorggebied en de deelnemende oncologiezorgnetwerken verkregen worden.
Huidige situatie van het VAP Project
Het Vast AanspreekPunt (VAP) project heeft sinds de Kick-off op 23 januari 2025 een mooie start gemaakt. Ieder netwerk heeft al enkele verwijzingen voor het VAP mogen ontvangen. De projectleiders en VAP zijn onverminderd enthousiast over dit project en het belang voor mensen die geconfronteerd zijn met kanker.
Een onderdeel van het project is het verzamelen van geanonimiseerde data die weergeeft wat de mensen die begeleidt zijn ervaren hebben, wat zij vinden van deze nieuwe functie Vast AanspreekPunt buiten de muren van het ziekenhuis. Op de website www.vastaanspreekpuntonco.nl en in één van de toekomstige nieuwsbrieven wordt hierop terug gekomen.
Deelnemend netwerk en hun VAP stellen zich voor, deze maand: ISOZzon
ISOZzon staat voor Interdisciplinaire Samenwerking Oncologische Zorg ZuidOost Nederland. Dit netwerk rondom Helmond, Venlo, Horst a/d Maas en Peel & Maas kent vele zorgverleners die elkaar goed kennen en op de hoogte zijn van elkaars expertise en werkwijze. Dit voor optimale zorg voor mensen tijdens en na kanker en hun naasten, waaronder dus de implementatie van het VAP.
In de gemeenten Helmond en Venlo zet dit netwerk een oncologie verpleegkundige werkzaam in de wijk als VAP in en dat in samenwerking met een IPSO centrum (Helmond: IPSO inloophuis De Cirkel; Venlo: Toon Hermans Huis). De reden dat dit netwerk kiest voor implementatie van VAP in IPSO Centra is het feit dat deze centra laagdrempelig toegankelijk zijn voor mensen (en hun naasten) met kanker.

Daarnaast hebben de IPSO centra een gevestigde naam, die bij alle (paramedische)
zorgdisciplines in 1e en 2e lijn bekend zijn en aan mensen (en hun naasten) met kanker worden genoemd als aanvullende ondersteuning in de zorg en behandeling van kanker. Hierdoor kan de VAP in een IPSO centrum eveneens laagdrempelig worden benaderd.
Mieke Heerkens zet haar werkzaamheden als VAP in voor het zorggebied “Gemeente Helmond”.
Mieke is 32 jaar en moeder van twee kleintjes, mensen om haar heen zullen haar schetsen als goedlachs, open en spontaan. Ze is altijd oncologie verpleegkundige geweest in het ziekenhuis en nu bij de thuiszorgorganisatie van Savant gegaan.
Al geruime tijd was Mieke aan het denken hoe ze meer kan betekenen voor oncologiepatiënten.
Bij toeval kwam Cindy Jacobs (huidtherapeute en projectleider voor ISOZzon Helmond) op haar pad, met als vraag: we zoeken een oncologie verpleegkundige die als VAP gaat werken, wil jij meedoen? Dit moest dus zo zijn en het klikte direct enorm goed.
Mieke ziet haar rol als meelopen langs de patiënt, een luisterend oor bieden en meedenken waar de patiënt nog meer mee geholpen is. Ze vindt het geweldig om met hulp van andere disciplines het de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken tijdens of na het ziekteproces. Ze vindt het belangrijk dat de behandeling in het ziekenhuis plaatsvindt. Maar de beleving van het hele ziekteproces vindt vooral thuis plaats. Mieke vindt het heel bijzonder dat ze bij patiënten thuis komt,
omdat eventuele maskers daar snel af gaan.
Mieke vindt het ongekend hoe patiënten haar toelaten, de gastvrijheid, ze ervaart dankbaarheid dat ze oprecht luistert. Wat ze heel belangrijk vindt in het contact is dat de regie bij de patiënt blijft. Bijvoorbeeld dat mensen zelf contact leggen met de geadviseerde therapeut, zodat er echt commitment is vanuit de patiënt.
Na afloop van het project hoopt Mieke dat overal de meerwaarde wordt gezien van deze nieuwe functie en gunt iedere patiënt een VAP, die luistert en meekijkt naar de mogelijkheden.
